De broertjes Deschacht  

    "Ik laat hem wel een keer passeren"

In het voetbal kan je niets voorspellen. Maar de kans bestaat natuurlijk dat Olivier en Xavier het ooit in eerste klasse tegen mekaar moeten opnemen. "Wij spelen regelmatig tegen mekaar, meestal win ik, vooral doordat hij nog wat kracht te kort komt," lacht Olivier. "Maar als het ooit zo ver komt, zal ik niet te hard voor mijn broer zijn. Ik zal hem wel een keer laten passeren (lacht), als we 'lekker' aan het winnen zijn tenminste." 

"Cadeautjes bestaan niet, en zeker niet in het voetbal," lacht Xavier de geste van zijn oudere broer weg. "Ik zal er wel voor zorgen dat ik hem op eigen kracht kan passeren. Wat Olivier zegt, klopt trouwens niet helemaal. Als we tegen mekaar spelen wint hij niet altijd hé. Maar hij heeft gewoon meer kracht en heeft al die ervaring opgedaan. Ik moet elke dag rustig verder blijven werken en vooral aan kracht bijwinnen. Dan zullen we wel zien wie de sterkste is, haha. Ik wil dit seizoen zo goed mogelijk presteren en hoop volgend jaar de overstap te kunnen maken naar de A-kern van Lokeren. Het zou tof zijn om in eerste klasse tegen mijn grote broer te mogen spelen. Dan moet hij wel centraal achteraan komen spelen, want ik speel centraal vooraan." 

"Of de mensen meer van mij verwachten omdat mijn broer bij Anderlecht en de Rode Duivels speelt? Er zullen best wel mensen rondlopen die dat doen, maar dat is hun zaak. Ik speel gewoon mijn spel. Op het veld of op training heb je er weinig belang aan of je de broer van Piet of Pol bent. Ik probeer wel zoveel mogelijk van hem op te steken. Hij neemt het elke week tegen de beste spitsen van onze competitie op. Hij weet hoe het moet. Hij zegt altijd: als spits moet je veel kaatsen en is het belangrijk dat je snel kan wegdraaien en zo snel mogelijk voor de goal staat. Ik hecht veel belang aan zijn tips en opmerkingen. Hij is mijn grote broer en hij weet het. Ik moet luisteren! Ik zou gek zijn om dat niet te doen hé."

 Xavier (28/05/85) begon als 6-jarige bij SK Begonia Lochristi en trok twee jaar later voor een seizoen naar AA Gent. Hij is nu aan zijn tiende seizoen bezig. Hij weegt 65 kg en meet 1,85 m.

Olivier (16/02/81) volgde dezelfde weg: 1988 Lochristie, ’91 AA Gent en ’95 Lokeren. In ’97 klopte Anderlecht op de deur. Olivier weegt 76 kg en meet 1,85 m.           
  
                                                                                                     © Het Nieuwsblad