Deschacht : "Ik ben verslaafd aan de bal"

Heb je schrik om concurrentie te krijgen of zie je dat als een mogelijkheid om je te bewijzen en nog beter te worden ?
"Ik heb al verschillende concurrenten gekend. Jongens die voor mijn positie kwamen, maar uiteindelijk op de bank belandden. Als Anderlecht iemand koopt, zal die jongen ambitieus zijn en zeker iets in zijn mars hebben. Dat zal mij stimuleren, maar schrik heb ik niet."

Als je toch zou vertrekken, welke club draagt jouw voorkeur weg ?
"De Engelse competitie spreekt mij aan, maar ik heb niet echt een favoriete club."

Je komt zelf uit de jeugd van Anderlecht. Hoe belangrijk is de jeugd bij topclubs ?
"Tegenwoordig is de jeugd iets minder belangrijk voor topclubs. Die clubs hebben veel geld en kunnen gemakkelijk nieuwe spelers aankopen. Ik denk dat de jeugd voor middenmoters, zoals Lokeren, Lierse en Sint-Truiden, veel belangrijker is. Daar komen ook meer jeugdspelers aan bod dan bij Anderlecht. Toch mogen we de laatste jaren niet klagen bij Sporting. Kompany, Vanden Borre, De Man en ook ikzelf zijn jeugdproducten van de club. Dat is toch wel uniek. Het is lang geleden dat er nog eens zoveel jeugdspelers doorstroomden."

Ben je voorstander om die jongeren uit te lenen of hen toch beter laten blijven en het risico lopen dat ze soms fouten maken ?
"Ik ben er voorstander van om iemand, op jonge leeftijd, een jaar uit te lenen. Je kunt dan onmiddellijk zien of zon jongen voldoende capaciteiten heeft. Als hij het niveau aankan, zou ik hem zeker terughalen en een kans geven."

Ga je als titularis van de eerste ploeg soms kijken naar de jeugd om die jonge gastjes een duwtje in de rug te geven ?
"Ik ga regelmatig naar mijn broer kijken, die ook bij de jeugd speelt (rsca.be: bij Lokeren). Ik probeer hem te coachen en de juiste richtlijnen mee te geven. Naar andere jeugdploegen ga ik bijna nooit kijken. Ik ben zelf nog relatief jong. Misschien dat ik over een aantal jaar meer contact heb met die jonge gasten."